150 buurtbewoners herdenken overleden fietsster op wake in Vorst

150 buurtbewoners herdenken overleden fietsster op wake in Vorst

Buurtbewoners: "Oversteekplaats waar Iwona overleed is gekend zwart punt, maar gemeente luisterde niet naar onze roep om veiligere infrastructuur"

Vorst, 26 februari 2021 – Vrijdagavond verzamelden een honderdvijftigtal buurtbewoners, naasten en sympathisanten van de overleden vrouw aan de Albertlaan in Vorst. Daar kwam de 30-jarige fietsster Iwona vorige week om het leven na een aanrijding. Buurtbewoners klagen dat de oversteekplaats waar de vrouw overleed een gekend zwart punt is. Er gebeurden al meerdere zware ongevallen. “We vroegen al meermaals om verkeersdrempels, een betere zichtbaarheid voor voetgangers en een betere infrastructuur voor fietsers. Zonder resultaat”.

Later op de avond plaatsten de fietsers van Critical Mass, die met meer dan 500 waren, een witte ghost bike op de plaats van de aanrijding.

Het collectief Heroes for Zero, dat de solidariteitsactie met de buurtbewoners organiseerde, vraagt dat maatregelen voor verkeersveiligheid systematisch worden doorgevoerd.

“Op dit moment is 30 kilometer per uur de norm in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest”, stelt Pieter Fannes, coördinator van Heroes for Zero. “In 85 procent van de straten mag je niet sneller dan dat. Dat is een goede zaak, maar wij stellen ons vragen bij uitzonderingen zoals de Albertlaan. Daar mag je vandaag wel nog 50 kilometer per uur, terwijl de infrastructuur voor voetgangers en fietsers er erg gebrekkig is. Een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur was hier overduidelijk een betere keuze geweest.”

 

 

 

Over Heroes for Zero

Wij zijn een burgerbeweging die streeft naar nul verkeersdoden in Brussel. Ons doel is een kindvriendelijke stad die actieve mobiliteit verwelkomt en aanmoedigt.

Heroes for Zero